20 Mar 2018

Riscuri in selectia si implementarea unui sistem ERP

Investitia intr-un sistem ERP este o investitie pe termen lung (minim 5 - 10 ani) si aduce un avantaj competitiv major pentru organizatie, daca solutia aleasa corespunde specificului activitatii firmei.

Selectia unui sistem ERP fara o abordare riguroasa inseamna sa va asumati nenumarate riscuri care pot aparea in toate fazele proiectului, riscuri ce conduc la depasirea deadline-urilor si la costuri suplimentare, ce nu mai pot fi controlate.

Conform statisticilor peste 60% din implementarile ERP esueaza. Cel mai mare risc pe care vi-l asumati este sa luati de buna promisiunea furnizorului ERP ca orice poate fi dezvoltat si customizat. Nicio clauza contractuala nu va protejeaza de acest risc si, intr-un proces in instanta e foarte dificil de documentat astfel de spete.

In orice solutie ERP, teoretic se pot face parametrizari si dezvoltari. Riscul major intervine in momentul cand trebuie sa rescrii sau modifici functionalitati cheie ale software-ului. Daca in medie doar 70-75% din cerintele dvs sunt acoperite de functionalitati standard ale aplicatiei, este un semn clar ca solutia aleasa nu vi se potriveste.


Riscurile apar in toate fazele proiectului. Va prezentam mai jos cateva scenarii posibile:

Riscurile in etapa de selectie
 • Se pot omite cerinte specifice organizatiei sau procese ce o diferentiaza de alte organizatii. Solutia ERP selectata, pe ansamblu poate avea un raiting bun (acopera mare parte din cerintele si procesele organizatie) dar nu poate satisface anumite cerinte critice. Aceasta nepotrivire poate fi constatata intr-o faza avansata a procesului de implementare, singurele solutii ramanand:

  • Utilizarea unei functionaliti standard a sistemului ERP, dar care sa fie inadecvata cerintelor specifice organizatie.
  • Recurgerea la dezvoltari suplimentare - ceea ce duce la cresterea costurilor solutiei finale.
 • Interpretarea inadecvata a cerintelor de catre furnizor. Este foarte de greu de descris cu acuratete cerintele si functionalitatile pentru viitorul sistem ERP si din acest motiv pot fi interpretate necorespunzator de furnizorii de solutii ERP. In plus furnizorii au tendinta de a prezenta un nivel de acoperire a functionalitatilor mai mare decat il poate oferi sistemul ERP in realitate. In final veti fi nevoiti sa compromiteti propriile procese de afaceri sau sa faceti dezvoltari suplimentare.

 • Cu toate ca functionalitatea ceruta exista, aceasta nu acopera integral cerintele. Sistemul nu asigura o integrare “end to end” a proceselor de afaceri, in acest caz compania fiind nevoita sa foloseasca solutii alternative: o terta aplicatie, prelucrare manuala sau sa ceara inca o dezvoltare suplimentara.
 • Intregul sistem ERP sau anumite functionalitati ale acestuia sa fie dificil de modificat ulterior. Veti fi nevoiti sa folositi sistemul ERP cu functionalitatile standard, chiar daca nu corespund in totalitate cerintelor sau nevoilor de afaceri ale organizatie dvs.

Riscurile in etapa de dezvoltare
 • Cerintele sunt o tinta mobila – in medie se modifica cu 2% in fiecare luna. Aceaste modificari, in cazul proiectelor cu durata mare de implementare, pot duce la erodarea solutiei proiectate initial, sistemul, la lansarea in productie ne mai corespunzand cerintelor de afaceri ale organizatie.
 • In faza de “Go Live” se pot descoperi cerinte noi. In momentul folosirii sistemului de catre end useri, acesti pot veni cu cerinte noi, cerinte ce tin de modul de operare sau de anumiti parametri care nu s-au preluat din vechiul sistem.
 • Pentru reducerea timpului de implementare furnizorii de sisteme ERP utilizeaza uneori solutii preconfigurate, solutii ce nu acopera intotdeauna cerintele de afaceri ale organizatiei.

Riscurile post implementare
 • Apar cerinte noi datorita modificarilor de strategie, acapararii de noi piete, cresterii competitiei. Toate aceste cerinte erodeaza sistemul ERP, care daca nu este suficient de flexibil si nu poate acoperi aceste cerinte, necesita inlocuirea cu un alt sistem ERP.

Afla mai multe despre solutiile ERP Criteria:

'

Microsoft Dynamics NAV - Navision

IFS Applications - ERP Productie

Distribuie


/     Contact rapid

© Copyright 2022 - Website crafted by CodeForge Web Agency